De innerlijke Stem

Hemelse Vader in Jezus Christus, U bent een stem in mij, U bent een stem in alle mensen, een stem die raad geeft en zegt wat het goede is om te doen en wat niet. Hoewel Uw stem in ieder mens is en ieder mens liefdevolle wijze raad geeft, luistert lang niet iedereen naar Uw stem, volgt lang niet iedereen Uw raad op, zijn er zelfs veel mensen die aan Uw innerlijke stem voorbijgaan, niet beseffen welk een waarde Uw stem in hen heeft. Ook zijn er veel mensen die niet geloven dat zij Uw stem in zich hebben, die alles als een eigen gedachte beschouwen, zelfs al die ingevingen die zomaar uit het niets bij hen opkomen en waarmee zij tot nieuwe ontdekkingen komen van allerlei dingen die zij voorheen niet wisten. Soms gaat dat via onderzoek en juist dan ook denken mensen op die manier zelf tot ontdekkingen te zijn gekomen.

Maar ik zie dat anders, in werkelijkheid is het steeds Uw leiding die de mens tot zijn zoektocht en zijn ontwikkeling brengt en U laat het aan de mens om dat zelf te gaan beseffen, want U heeft ons mensen vrijheid gegeven. Toch denk ik wel eens, hoe kan het toch zijn dat wij mensen steeds meer besef zijn gaan krijgen van de dingen om ons heen, dat wij vanuit een stenen tijdperk, door jaren en jaren van groei, meer en meer technisch ontwikkeld hebben, eigenlijk zijn gaan ontdekken. Stap voor stap is de mens geworden tot wat hij nu is, met al zijn machinerie, techniek en noem maar op, terwijl zoveel jaren geleden er geen vuur zelfs nog gekend was, de aarde nog plat was en voedsel verzamelen het belangrijkste deel van de dagbesteding uitmaakte. En dan nu denken dat wij mensen die ontwikkelingen zelf gevonden hebben. Ah, dat lijkt behoorlijk arrogant.

Wanneer U de leiding al die tijd al heeft, hoe kon het dan toch zo misgaan met alle keuzen die de mens ten nadele van zichzelf maakte, met allerlei gevolgen? Want er is haast geen water niet vervuild, geen land onbedorven, geen lucht meer zuiver, en het maakt de mens ziek. Ook voeren mensen nog immer oorlog en is vrede een zeldzaamheid, hebben mensen wel wensen en verlangens naar schoon water, naar onbedorven land, naar zuivere lucht, naar gezondheid en vrede met elkaar, maar met elkaar vinden we geen afdoende oplossingen voor dat alles. Ah, ja, dan denk ik, om ons in vrijheid te laten is dat allemaal zo gekomen, ah ja, omdat Uw stem niet gehoord is en gehoord wordt. Omdat mensen zichzelf willen zijn, hun eigen keuzen willen maken, niet met hun gevoel en geweten, niet Uw stem volgend, maar met hun verstand zelf willen bepalen en willen hebben waar zij behoefte aan hebben. Omdat de mens niet wil volgen, maar wil heersen, voor zichzelf wil houden wat hem gegeven is om te delen. Wat door Uw stem de mens is aangereikt voor ons bestwil, gebruiken wij schandelijk voor eigen genoegen, voor eigengewin en delen met elkaar gebeurt op eigen voorwaarden en meestal moet dat flink wat voordeel opleveren.

Voel jij je in deze samenleving op die manier niet thuis, denk jij dat jij zo’n mens niet bent? Dan vraag ik jou, ken jij die innerlijke stem die ik bedoel, die zuiver en eerlijk en zonder pardon, maar wel liefdevol, zegt waar het op staat? Dan ben jij een geluksvogel! Tenminste, wanneer je ernaar luistert en de gegeven raad zoveel mogelijk opvolgt. Ik weet uit eigen ervaring dat dat beslist niet gemakkelijk is, zeker niet met een samenleving waar veel mensen aan die innerlijke stem voorbijgaan en hun eigen verstandelijke wil volgen. Die stem in jezelf vinden is al niet gemakkelijk, want daarvoor zul je eerst al je eigen gedachten, je meningen, je invullingen, je overtuigingen, enzovoorts, moeten loslaten. Zelf stil worden is dat, en dan geduld hebben en die stem in ware liefde gaan horen. Vanuit de verte komt die dichterbij, zoals een licht vanuit de verte dichterbij komt. Maar houd je zelf wel stil of het geluid van die stem valt weg in de verte, en dan kun je opnieuw beginnen.

Wanneer je volhoudt, niet opgeeft, vertrouwt op die stem, die niet van jou is maar van jouw Schepper, dan ga je die stem allengs toch horen en herkennen in waarheid en liefde en ook beseffen welk een wijsheid uit die liefde voortkomt. Dan ga je ook inzien dat die stem altijd al in jou aanwezig was, elke keer op de achtergrond je aanwijzingen gaf en dat je die aanwijzingen ook wel hebt opgevolgd, met goede resultaten, maar dacht dat het je eigen idee was. Veel mensen denken dat hun goede ideeën uit henzelf zijn gekomen, ja, zomaar, daar was dat goede idee. Maar jij die dit gelezen hebt, jij kunt nu weten dat niet jij maar Hij, jouw Schepper, jou met Zijn stem in jou je het allerbeste geeft van alles wat er is, wat jij niet wist voordat Zijn stem het jou vertelde. Alles wat jij of wie dan ook weet, dat weet jij en weet ieder mens van Hem, onze Schepper, en daarbij is er nog veel, oneindig veel meer te weten en te ontdekken, wanneer jij je met die innerlijke stem verbindt, met je Schepper Die alle leven is. Dat kun jij weten wanneer je de moeite neemt om te leren naar die stem in jou te luisteren, die stem die waarheid, liefde en wijsheid is. Zo simpel als dat, en toch zo moeilijk om daar op de aarde daadwerkelijk naar te luisteren.